Op Oostenburg plot 3 / Mixed area
Amsterdam

More information

Op Oostenburg plot 3 / Mixed area
Amsterdam

More information

Op Oostenburg; Mixed residential work area
The island of Oostenburg is transforming into a sturdy and attractive residential area, rich in contrast and with attention to the development of an inclusive city. The eye-catcher of the design is the robust industrial Werkspoorhal where commercial activities, employment and casual encounters can take place. Within a dynamic team, OZ works together with VORM Ontwikkeling, Workshop Architects, BETA Architects, Space Encounters, LOLA Landscape Architecture, Buro Bouwfysica and 3D Studio Prins in shaping plot 3 of Oostenburg.

Oostenburg has always remained an area of commerce and trade activity since the seventeenth century. In recent years, a study has been conducted into the possibilities of transformation to a mixed residential work area. VORM has implemented this by the concept ‘blurring zones’, where working, living or commuting takes place with a spatial relation to the surroundings Op Oostenburg. The industrial yard ambiance will stay part of the design by translating its meaning into the location. Application of sustainable materials, restoring installations and building methods as well as reuse of building materials are a natural part of the transformation assignment.

The blurring zones of Oostenburg Plot 4/5 will be extended in plot 3, merging the two into one neighbourhood; where public spaces stimulate encounters, interconnection and access between residents, visitors and temporary users. Therefore, the design of plot 3 encourages an inclusive neighborhood atmosphere Op Oostenburg. The transformation of the location combined with the Werkspoorhal as public space will strengthen the concept of blurring zones.

Werkspoorhal
The former Werkspoorhal is the beating heart of the neighborhood. This hall has been designated as a monument and will serve as an open market place for commercial purposes as well as neighborhood initiatives the coming years. By maintaining the steel structure and making it more visible, the industrial character of the hall is retained and becomes accessible for public use. The flexible programming in the plinths of the Werkspoorhal, the overall architecture combined with the design of public zones in Plot 3 will attract diverse future residents, visitors and users. 

Op Oostenburg Plot 3 is a joint development assignment with the Op Oostenburg Plot 4/5 project.

Click here for more information about the developments taking place at Oostenburg plot 3

client: 
VORM Ontwikkeling BV

program:
approx. 26.000 m2 GFA
approx. 350 apartments
Commercial facilities
Mixed-use

status:
designed in 2018

in collaboration with:
Workshop Architects, BETA Architects,
Space Encounters, LOLA Landscape Architects
Buro Bouwfysica, 3D Studio Prins

team:
Chris Zwiers, Heleen Reedijk,
Ewout de Jager, Valentijn Kortekaas,
Liwen Zhang, Alice Shead,
Cristina de Talavera Gawronska

 

All images on this site are © of
the photographers and/or OZ
For information on usage fee or
contact information of
photographers and visual artists
please contact media@ozarchitect.nl