Elements / Offices and Laboratory
Bio Science Park Leiden

More information

Elements / Offices and Laboratory
Bio Science Park Leiden

More information

Elements, a newly developed hyperflexible office and laboratory building, is located in the Dutch center of bio medical science and business; the Leiden Bio Science Park. Situated right between the mayor cities of The Netherlands and with great accessibility. With its high ceilings and huge floors, Elements is the multifunctional building suitable for office, laboratories and meeting spaces from various scales.

The striking facade has been designed to produce a balanced system that increases daylight in some spaces while reducing it in lab spaces, where constant room temperatures are required. Visuals and direct connections exist between the floors at every attractive point of the building. This maximizes the ability to customize spaces and connections during the design and build process. The design is a clever combination of open parts embellished with glass, balconies and the more solid facades of the North and South sides. Balconies on each floor blend green elements with outdoor spaces. With the garden on the entrance floor, these outdoor spaces join the external surroundings at various points throughout the building. The building’s green aspects are complimented by a high-tech facade of composite material with a modern, metal brush surface.

Elements consists of six large floors for office and lab usage. Below this program, parking spaces for both cars and bicycles are provided. The parking area forms a platform at the same level as the highway. This platform is part of the central area designed with a double-height space. The surrounding of the outside garden completes this entrance to welcome visitors. From here, two cores offer access to the floors above. Visually, the high space at the center of Elements connects two worlds; the highway and the new Leiden Bio Science Park area. Practically, both cores offer quick access to the different levels of the building, whilst maximizing flexibility.

client: 
Provast

program:
12.162 m2
Offices and laboratory

status:
designed in 2018

in collaboration with:
Pixelpool

team:
John Bosch, Laura Martin Carrasco

 

All images on this site are © of
the photographers and/or OZ
For information on usage fee or
contact information of
photographers and visual artists
please contact media@ozarchitect.nl