De Karsp! / Residential High-Rise
Amsterdam

More information

De Karsp! / Residential High-Rise
Amsterdam

More information

De Karsp! is situated on the Karspeldreef in the Bullewijk neighbourhood, an area filled with businesses and offices. The current mono-functional area will transform into a multifunctional city neighbourhood in the coming years. The area will be transformed into a lively area with residences, shops, cafés, day-cares and sports facilities, all one step at a time.

De Karsp! will be one of the first residential buildings, pioneering in the area. The situating of the buildings on the plot is one of the first puzzle pieces in the new urban ensemble, setting the tone to which coming transformations can look to. The two residential towers will get a high plinth with commercial space and parking facilities. Inside the two towers combined there will be 274 rental apartments, all with good orientation and large outdoor spaces.

The higher Northern Tower is situated on the Karspeldreef with its wide side. The low-rise part of the tower runs along the Karspeldreef, which has to transform, along with other developments, into a city street with services. The Southern Tower is turned in relation to the Northern Tower, and has its narrow side along the plot border, the Bullewijkpad. This facilitates one of the planned “pocket parks” next to the building.

The towers will receive a clear residential quality that contributes to the varied image of the Bullewijk. The high ground floor along the Karspeldreef and a façade that edges back on top makes for a clear start and end to the tower. This also makes for a smaller scale and articulation in the building. The towers are connected to the parking garage and bicycle storage via the ground floor. The green natural roof above that, catches and buffers water. Besides that, the “pocket park” on the Bullewijkpad-side will mostly be unpaved, to help rainwater sink into the ground.

De Karsp! will be one of the first residential buildings in the changing surroundings of the Bullewijk and it will be a catalyser for the neighbourhood and reduce risk for developers to come.

client:
Wonam Amsterdam

program:
total: approx. 28.529 m2 GFA
living: 24.146 m2 GFA
274 dwellings commercial: approx. 730 m2 GFA
public park: approx. 410 m2 GFA
parking: 101 p.p.
2.986 m2 for cars, 664 m2 for bicycles

status:
designed in 2017

in collaboration with:
WAX Architectural Visualizations

team:
John Bosch, Jetze Schreij, 
Mariana Rodrigues, Laura Martin Carrasco,
Vincent van Draanen, Jeffrey Thakoer


All images on this site are © of
the photographers and/or OZ
For information on usage fee or
contact information of
photographers and visual artists
please contact media@ozarchitect.nl