De Geus / Mixed-Use
Leiden

More information

De Geus / Mixed-Use
Leiden

More information

De Geus has space. Space for not only a cinema, a convention center, restaurants, convenience store, retail, but also housing. An extraordinary concept in a unique location. The station area is the perfect place for a cinema in conjunction with a residential tower. Moreover, the concept gives a boost to other functions in the surrounding area, such as parking, catering, retail and other new initiatives.

De Geus conquers the city

De Geus is an innovative concept for cinemas. Through transparent design and constant activity, from early morning till late evening. This building guarantees a lively station area. We used a steady column rythm to allow the construction elements to hide inside a very open and transparent facade. This also opens up the program to the Public square, inviting interaction. With the transparent cinema and conference function, the area will become buzzy, safe and vibrant. The convenience store fits well within the concept of liveliness. De Geus will change the location from a transition into an accommodation area, therefore, drawing in other entrepreneurs.

Connections

With its recognizable stature de Geus holds the key to the liveliness of the entrance of Leiden. The station area is a transition zone between the modern high-scale center and the small-scale historical inner city. The area is currently transforming from a chaotic traffic area into a distinctive place to stay. This therefore requires the credible liveliness offered by De Geus. A city block that unites the two worlds with a transparent plinth in the scale of the city, and a tower that marks the entrance to the center.

Rental apartments are currently scarcely developed, even though there is much demand. The project aims to also contribute to the social housing assignment in Leiden by developing and constructing small, sustainable and affordable rental homes. Accommodating starters who are now too often forced to move to other cities. The recessed residential tower on a rooftop park marks the importance of the place: the gateway to Leiden.

Read more about the building here.

client:
SUSTAY | verantwoord wonen

program:
84 dwellings, between 50 and 85 m2 GBO
cinema, 8 halls, 1240 - 1400 seats
convenience store and commercial facilities plinth

in collaboration with:
Bioscopen Leiden B.V.
Privat investor
ABT adviseurs in bouwtechniek
ARQUI9 Visualisation

status:
competition won

team:
Oresti Sarafopoulos, Hesh Fekry, Ytse Jousma


All images on this site are © of
the photographers and/or OZ
For information on usage fee or
contact information of
photographers and visual artists
please contact media@ozarchitect.nl