De Baak / Housing
Amsterdam

More information

De Baak / Housing
Amsterdam

More information

Nieuw-West in Amsterdam is a typical suburb from the late 1950s and early 1960s based on Van Eesteren’s urban development plan. The neighborhoods at that time offered a huge improvement in living standards, larger houses, bathrooms and several bedrooms. Outside there was also a lot of space dominated by trees and lawns, play areas and other facilities. The architecture is simple and functional, buildings like silent beauties that leave room for their green surroundings. OZ’s design for De Baak is a continuation, in part a reinterpretation of those qualities.

De Baak has a number of goals. Firstly, add a new elegant building that fits in with the green character of the immediate surroundings with a simple architecture that is so characteristic of surrounding buildings from that early time. Horizontal lines of the framed outdoor spaces determine the image of the building. Materials are simple: wood, glass and concrete.
The floors are efficient, focused on the quality of the home and outdoor space. Access is provided via a combination of a porch and central corridors. This creates an all-round plan with a series of housing types that are all oriented to the sun. The diversity of homes matches the variety of family forms that the city of Amsterdam holds. The addition of a large communal space, including educational space connected to the park, offers the possibility to build a community with the residents and neighborhood. The landscape around the building, designed by FLUX, forms a gently sloping hill over a compact parking garage. The common area feeds the park and the park feeds the building.

Finally, the building is responsibly innovative, constructed from prefabricated parts, circular in the way it is produced and can be adapted in the future. PV cells are cleverly integrated into the building, together with other sustainable measures, it ensures that the building produces more energy than it uses.

view brochure:
Housing

client: 
Kondor Wessels

program: 
123 apartments
between 65 m2 to 115 m2 GFO

status: 
designed in 2019

in collaboration with:
Kondor Wessels vastgoed
Flux landschap architecten
De Wijde Blik
Pieters Bouwtechnek
Arcadis

team:
John Bosch, Jamie Bakkes

artist impressions:
Vero Visuals


All images on this site are © of
the photographers and/or OZ
For information on usage fee or
contact information of
photographers and visual artists
please contact media@ozarchitect.nl