The Spring / Shopping center
Leidschendam

More information

The Spring / Shopping center
Leidschendam

More information

This design for The Spring is our entry for the design-competition for the “new” Leidschenhage shopping center.

Building + Landscape = Shopscape
The starting point of the design of The Spring was to make a connection between the landscape and the buildings. Such that a merger occurs between these two worlds. The dune landscape continues through the shopping center giving it a new identity. Research into healing environments and healing gardens shows that views of landscape, gardens, parks etc. put people in a good mood. A natural connection even provides for the enhancement of the experiential value. In retail much attention is given to the customer contact points. Surprise, seduction, feeling good, amazement, bewilderment, and inspiration are emotions which are particularly encouraged. The concept of the dune landscape and the manipulation thereof, for example, to accentuate entrances, create shelter or dilation, gives great spatial richness and adds another layer to the shopping experience. An unambiguous concept with one identity.

Because of the dune landscape as a theme there are no straight lines in the design towards the surrounding buildings, essentially the surroundings form the framework for the “new” landscape. The smooth spaces create, at common wind directions, pleasant sheltered areas, even outside the mall. The complex connects to the environment through easily accessible areas with a high quality of stay. Much attention is paid to the perception of the customers, not only while shopping but from the moment they enter the garage or park their bikes until they leave the mall.

Sustainability
The assignment during the competition largely consists of renovation and transformation of the current Leidschenhage. Where demolition is needed new buildings take their place. The parking is solved as efficient and comfortable as possible so that there is little or no search traffic. Also, the garages are equipped with solar panels to deliver electricity for cars among other things. In the concept, a lot of valuable landscape is added. Furthermore, at the edges of the pond helophytes will filter the water. The facades are designed from recycled aluminum and in the public area recycled waste products such as plastics and concrete are integrated. The colors are white to light gray / brown in order to reflect sunlight. As a result, the island effect is avoided. Through the area, glittering paths are laid out featuring pixel lighting, which is powered by solar energy and all lighting is LED.

client:
Unibail Rodamco

design:
2014