Ravel Office
Amsterdam

More information

Ravel Office
Amsterdam

More information

The Ravel Office competition project is a cooperation with UN Studio. UN Studio designed the project’s housing units and OZ designed the offices. The project is located at an important point of the Zuidas, a new office and housing area in the south of Amsterdam. The 100-metre-high residential tower is oriented towards the old city while the 80-metre-high office dominates the intersection of the Beethovenstraat (one of the main connections to the city centre) and the Mahlerlaan (the main axis of the Zuidas). Ravel Office’s design incorporates references to two of the movements that dominated 20th-century architecture in the city: The Amsterdamse School and Modernism.

Ravel aims to create social sustainability through a holistic, and user-driven approach to a healthy living and working environment. Health and quality of life are central themes in the design, which stimulate healthy behaviour. Among other things, we create a healthy and stimulating microclimate with plants (green) and water (blue). The ‘green’ and ‘blue’ extends into the surroundings and intensifies connections to the area. Social sustainability is ensured by our introduction of the WELL Building Standard. This standard, which revolves around the user and not around the building, is a healthy addition to BREEAM.

Design and art are also deployed as a means to achieving a liveable environment and building. The housing and the offices are connected at the base of Tavel Office through a large new gallery space for contemporary art. The art space is partly financed by the rest of the project — profits from development in this new area are “given back” to the city. The art space attracts people to the area and brings a vibrancy to the streets of the zuidas. Street oriented shops and restaurants complete the public character of the design.

The office design is geared towards generating maximum exchange between interior and exterior. Canopies, created by extended floors and walls, allow for a completely transparent façade while shading the workplaces. The canopy, covered in light grey travertine, creates a number of outdoor spaces on each floor of the building. Two large voids, running through opposite sides of the building, provide a visual and practical connection to the floors by way of an informal route from the bottom of the building to the top. The voids allow light to penetrate deep into the floors and will give the building a street level transparency.

The design is based on: EPC = 0, GPR of 8,6, WELL certified, BREEAM outstanding.

 

client: 
G&S Vastgoed

status:
competition design 2015

in collaboration with:
UN Studio