Oostduin Tower | redevelopment
The Hague

More information

Oostduin Tower | redevelopment
The Hague

More information

The Oostduin Tower is a design, submitted by OZ together with ForeArchent, for the conversion of a former Shell office building into various types of apartments. The building, with a total of 45,000 m2, consists of a 60 m tall tower and a lower 25-metre-high section. The original design was made by Hans Oud, son of the famous architect J.J.P. Oud. The design concept is aimed at the international market. New spaces at the end elevations and top of the building create for luxury units and larger apartments, while the middle section is reserved for smaller apartments, short stay units, and a hotel.

The building’s contemporary appearance is achieved through extensive use of glass and steel and complements the Hague’s existing urban fabric. The design is based on a high level of comfort, low energy consumption, and a sustainable choice of materials. The Oostduin Tower design has no local emissions, uses a subsoil system of wells, LED lighting (with presence sensors), floor heating and cooling, heat recovery from ventilation air, and variable volume ventilation. And if the need arises, wall sections can be opened for purposes of natural ventilation.
In order to maintain optimum flexibility in terms of layout (for present needs as well as possible future changes in functionality), we opted for a central location of the ventilation shaft, supplemented by a system of several smaller and intelligently placed shafts.

Submission competition for redevelopment

architects
OeverZaaijer architecture and urbanism
In corporation with ForeArchent

gross floor area
45.000 m2

design
2013