Furong Pavilion
China

More information

Furong Pavilion
China

More information

The Furong pavilion is a luxury floating restaurant and international meeting center with a 300-person capacity. It is located in a marina on the coast in the Bohai Bay, near Beijing’ port city of Tianjin. The pavilion will also serve as the information office during the development period.

The pavilion, located in a yet to be developed area, is placed in the marina so as to take on a leisure function after the development phase. The pavilion needed a completely self-sufficient design due to the lack of infrastructure during the area’s development phase. The pavilion provides its own energy generation, waste treatment, water purification, and has a land-based power cell and a BMR for water desalination.

The pavilion’s floral pattern is derived from the Furong, a carnation-like flower, which is the symbol of the local municipality. The reference to a natural symbolism is an essential part of the local Chinese culture. The pavilion has a mixed program: a marina, a banquet hall, tea lobby, meeting rooms, kitchens, utility rooms, terraces, and parking. The pavilion’s lobby is located at the ‘heart’ of the flower, specific areas [what are are these?] are incorporated into the ‘leaves’, and between the ‘leaves’ are the terraces.

The pavilion with its robust steel construction is designed to be built by local contractors. It is earthquake resistant, with each ‘leaf’ having its own autonomous structure and independent mechanical system. The heart also has an autonomous structure with an inflatable membrane roof, complete with built-in blinds. It is air-conditioned by the overflow of hot and cold air from the ‘leaves’. The windows are angled so that the seawater expires [what do you mean to say here?] and no fresh water is needed for window washing.

The Furong pavilion is designed to serve its surroundings during, and well beyond, the construction phase. A truly sustainable icon.

client:
Royal Haskoning DHV

programme:
3.075 m2 GFA Total area 915 m2 Banquet hall 660 m2 Office area 795 m2 Lounge and meeting area 705 m2 Kitchen and ancillary

status:
design 2008-2010

in collaboration with: 
DHV Shanghai, DHV structural engineering, DHV mechanical engineering

design team:
Oresti Sarafopoulos, Gijs Bax, Jarno Cammarota, Alexander Mooi, Bas Horsting