Dienst Sociale Zaken en Werk
Groningen

More information

Dienst Sociale Zaken en Werk
Groningen

More information

Het nieuwe gebouw voor de dienst sociale zaken en werk
komt in het Europapark, ca. 10 minuten fietsen vanuit het centrum van Groningen. Het is direct gelegen aan het spoorstation Kempkensberg. Het ontwerp is een samenwerking van NL architects en OeverZaaijer architectuur en stedebouw met als adviseurs DGMR Drachten, ABT Delft en Vaecon BV.

De Opgave

Het programma voor de dienst sociale zaken en werk bestaat uit ca. 3000m2 publieke ruimte waaronder de marktplaats, 8000m2 kantoorruimte met voorzieningen en ca 215 openbare parkeerplaatsen. Het uitgangspunt is om een open, uitnodigend en duurzaam gebouw te maken waarin burgers zich welkom voelen en dat aan de medewerkers een prettige inspirerende werkomgeving biedt.

Duurzaam

Een duurzaam gebouw wordt in dit ontwerp in de breedste zin van het woord opgevat. Nog meer dan materialen, energieverbruik en beperking van CO2 uitstoot bepaalt uiteindelijk de waardering van de medewerkers en bezoekers de duurzaamheid van het gebouw. De 600 medewerkers vormen samen een grote gemeenschap vergelijkbaar met een dorp. Als in een dorp is in het ontwerp gezocht naar een grote diversiteit van ontmoetingsplaatsen en werkplekken met verschillend uitzicht, ruimtelijke doorzichten en verbanden. Natuur, in de vorm van bomen, gras en planten, zijn in allerlei vormen opgenomen in het gebouw. Op deze wijze denken we niet alleen de technische maar ook de sociale duurzaamheid van het gebouw te vergroten.

Concept

In het ontwerp is de oorspronkelijke envelop van een gesloten bouwblok met binnentuin verlaten en is de tuin volledig geïntegreerd in het gebouw. Door de getrapte opzet van de kantoorlagen in het gebouw ontstaat een groen dak dat als een cascade afloopt van negen bouwlagen aan het plein tot twee lagen aan de zijde grenzend aan de woonwijk de Linie. Het beeld vanuit de woonwijk op het gebouw wordt gedomineerd door gras, klimop, bomen en terrassen. Onder de oplopende kantoorlagen opent het gebouw zich richting het plein. In deze hoge ruimte met veel daglicht is het publieke programma gesitueerd. De marktplaats is ingericht als een openbaar plein omringd door een wintertuin met open ontmoetingsplekken en meer gesloten paviljoens. De gevel aan het plein is transparant waardoor het beeld wordt gepaald door de bomen in de wintertuin. Op de begane grond zijn de entrees van de marktplaats en de parkeergarage gecombineerd met de coffeebar en de kiosk als publieke voorzieningen aan het plein. Kiosk en coffeebar kunnen in deze opzet ook voor en na de openingstijden van de dienst sociale zaken en werk geopend zijn en zo de sociale veiligheid in de omgeving van het station versterken.

 

opdrachtgever:
Dienst Sociale Zaken en Werk Groningen

architect:
Oeverzaaijer architectuur en stedebouw:
i.s.m. NL Architects Amsterdam

projectteam:
John Bosch
Ed Ravensbergen
Jetze Schreij
Alberto Nespoli

bruto vloeroppervlak:
26.000 m2

ontwerp:
2009


prijsvraag inzending